190206-36N.jpg
 

MANUSDIAGNOS

Behöver du hjälp med ditt manus?

Som lektör och manusutvecklare hjälper jag dig att komma framåt i ditt skrivande, oavsett var i processen du befinner dig. 

 

TJÄNSTER, PRIS OCH KUNDOMDÖMEN

LEKTÖRSUTLÅTANDE

Jag är lektören för dig som vill ha en grundlig och omsorgsfull genomgång av ditt manus med konstruktiv och pedagogisk feedback. Av mig får du ett omfattande utlåtande (cirka 10-14 sidor) där jag går igenom styrkor och utvecklingsområden avseende bland annat dramaturgi, perspektiv/berättarröst, karaktärer, tema, struktur, logiska luckor, gestaltning, dialog, miljöskildring samt stil och språk (men ej korrektur). Jag lägger alltid störst fokus på de områden som jag ser behöver mest utveckling. Utlåtandet avslutas med en konkret och tydlig handlingsplan för den kommande redigeringen. Du får dessutom löpande kommentarer direkt i ditt manus. Kommentarerna löper genom hela ditt manus, men med flest kommentarer i början och sedan mer sporadiskt. Genom ett lektörsutlåtande hjälper jag dig att ta reda på hur ditt manus mår och vad du kan göra för att utveckla texten ytterligare. I paketet ingår också möjligheten att ställa frågor via e-post inom två veckor efter mottaget utlåtande och kommentarer.

Jag tar emot de flesta typer av manus, dock ej poesi och inte heller bilderböcker för barn. Mina specialområden är psykologiska thrillers, relationsromaner, skräck, romance, feelgood och science fiction. Jag läser också gärna manus som innehåller någon form av socialrealism/diskbänksrealism, självbiografiska manus samt facklitteratur/populärvetenskapliga texter och kurslitteratur/läromedel (främst inom socialt arbete och/eller psykologi).

Pris:* Startavgift 1 500 kr + 10 öre per ord. Prisexempel:

  • 30 000 ord: 4 500 kr

  • 50 000 ord: 6 500 kr

  • 60 000 ord: 7 500 kr

* Moms med 25 % tillkommer på de angivna priserna.

För manus upp till 20 000 ord gäller paketpriset 3 500 kr exkl moms (4 375 kr inkl 25 % moms).

Kontakta mig för exakt prisuppgift gällande just ditt manus. Hör av dig till mig via kontaktformuläret längre ned på sidan eller på min mailadress info@manusdiagnos.se för att diskutera och/eller boka. Möjlighet till delbetalning finns.

MANUSUTVECKLING/textrespons

Vill du komma igång med ditt skrivande eller har du kanske fastnat och undrar hur du ska komma vidare? Ingen fara! Jag hjälper dig gärna med att kicka igång kreativiteten eller att se din text med nya ögon. Jag kan också vara ett stöd för dig när du bearbetar ditt manus. Kanske har jag redan skrivit ett utlåtande till dig och du önskar nu löpande stöd under redigeringsprocessen?

Ett vanligt upplägg är att du skickar mig ett överenskommet antal sidor/ord/kapitel per vecka. Du får sedan skriftlig feedback i form av många kommentarer direkt i texten. Kommentarerna löper genom hela textfilen, vilket innebär att du får kommentarer på varje sida.

Manusutveckling med textrespons innebär en regelbunden kontakt där du också har möjlighet att ställa frågor och tjänsten kan anpassas efter just dina behov och önskemål.

Pris: Hos mig kan du få ett skräddarsytt manusutvecklingspaket som passar just dig! Kontakta mig för mer information och exakt prisuppgift. Priset varierar beroende på tjänstens omfattning, men räkna med cirka 16 öre per ord exklusive 25 % moms (20 öre per ord inklusive 25 % moms). Minsta debitering per vecka/gång är 320 kr exklusive 25 % moms (400 kr inklusive 25 % moms) och då ingår upp till 2000 ord.

Hör av dig till mig via kontaktformuläret längre ned på sidan eller på min mailadress info@manusdiagnos.se för att diskutera och/eller boka.

FÖRSTA KAPITEL-ANALYS

När jag gör en första kapitel-analys tittar jag på om ditt manus har en stark öppning som fångar läsaren. Kanske finns det en uppvärmning som kan tas bort? Jag tittar också på berättarrösten och om de viktigaste karaktärerna introduceras på ett intresseväckande sätt. Redan här bör läsaren också få en hint om vad som kommer att stå på spel och en antydan om konflikten.

En första kapitel-analys passar dig som precis har börjat skriva och vill veta om du är på rätt väg. Det är också ett lämpligt paket för dig som vill testa på att anlita mig som lektör. Kostnaden för första kapitel-analysen dras av från den totala summan om du senare väljer att anlita mig som lektör för hela ditt manus.

Du får ett utlåtande på 1-2 sidor samt löpande kommentarer i texten.

Pris: 1500 kr exkl moms (1875 kr inkl moms). Priset gäller upp till 3000 ord. För manus över 3000 ord tillkommer en avgift med 10 öre per ord exkl moms (12,50 öre per ord inkl moms).

Hör av dig till mig via kontaktformuläret längre ned på sidan eller på min mailadress info@manusdiagnos.se för att diskutera och/eller boka.

REDAKTÖR, KORREKTURLÄSNING, SKRIBENTUPPDRAG M.M.

Kontakta mig för offert.

 
190911: Att skicka in och få respons regelbundet gör att jag kommer vidare även om det ibland är svårt och jag helst vill ge upp.
Dina kommentarer är alltid proffsiga och givande och du ser texten på ett annat sätt än vad jag själv gör. Du håller koll på att allt från karaktärer till detaljer stämmer, där jag själv ibland är förvirrad. När jag kör fast kommer du med förslag och idéer som gör att jag kommer vidare och det blir roligt att skriva igen. Mitt skrivande har förbättrats enormt med din hjälp!

190603: Det är så roligt att det går framåt!! Mitt skrivande utvecklas verkligen med din hjälp.

190419: Tack för dina kommentarer! De är som alltid bra och nyttiga

190329: Jag tycker att jag lär mig otroligt mycket på det här sättet.

190301: Tack för ett väl utfört utlåtande!

190214: Det blir spännande att läsa ditt utlåtande. Jag har bara sett lite snabbt på det än och det ser jättebra ut. Det är precis det jag behöver hjälp med.
— Sandra Sturesson, lektörsutlåtande samt efterföljande manusutveckling/textrespons
Det är jättebra med din respons! Jag lär mig mycket. Man blir lite hemmablind ibland när man skriver tycker jag. Därför är det så bra att någon annat läser det man skrivit!

Jag tycker jag lär mig jättemycket av din respons! Den är värdefull för mig.

Mycket värdefulla tips. Ser verkligen fram emot dem varje vecka.

Jag känner att jag tänker på ett annat sätt och att jag kommer på små saker hela tiden.

Tack för dina uppmuntrande ord! Du har hjälpt mig otroligt mycket.

Jag visste inte ens att man kunde köpa sådan här hjälp. Det är ju hur bra som helst. Jag tycker det är så fantastiskt roligt att skriva, så det är ju superbra med sådan här hjälp och att satsa på mitt skrivande.
— Carina Hult, textrespons varje vecka i skrivkursen Sommarskolan 2019
Vilket fantastiskt arbete du lagt ner och jag är full av beundran över ditt proffsiga synsätt på hur ett manus bör se ut.
— Urban Folkebrant, lektörsutlåtande respektive manusutveckling (två manus)
Cecilia, ditt lektörsomdöme var både omfattande, innehållsrikt och klokt. Du har hjälpt mig att hitta riktningen i mitt redigeringsarbete. Tänk att jag hade 150 namngivna personer i mitt manus. Det var en ögonöppnare som jag tog tag i efter din tydliga plan för min redigering. Tack!
— Petra Nyberg, lektörsutlåtande
Jag har läst igenom lektörsutlåtandet och är imponerad. Så genomarbetat och så många idéer till förbättring. Jag är väldigt nöjd.

Jag förstår inte hur någon författare kan klara sig utan lektör.
— Margot Zakariasson, lektörsutlåtande
Tack så jättemycket för ditt utlåtande och för dina fina ord om mitt skrivande. Det känns verkligen peppande efter en nervös väntan på domen. Dina kommentarer och din feedback är väldigt konkret och lätt att ta till sig, tack för det. Nu kliar det i fingrarna efter att sätta i gång med nästa runda redigering och det var precis vad jag hoppades på, att få hjälp och konkreta verktyg för att komma vidare med manuset!
— Maria B. Silva, lektörsutlåtande
En oerhört engagerad och ambitiös lektörsläsning. Jag är grymt imponerad över det arbete du har gjort och så tacksam över att just jag fick din hjälp! Ditt engagemang i manuset, det blåste liv i min egen entusiasm för att ge detta manus en ny chans! Sen är hela utlåtandet en fantastisk, supertydlig genomgång av allt som behöver åtgärdas vilket underlättar enormt inför en omskrivning.
— Lisa Bjerre, lektörsutlåtande
Nu har jag läst igenom ditt utlåtande en första gång - tack så jättemycket! Det är precis vad jag behöver. Jag är så glad att vi “pratar samma språk” så att jag verkligen förstår hur du menar och kan använda mig av dina utvecklingsförslag. Önskar att jag hade fler färdiga manus att skicka.
— Vanja Persson, lektörsutlåtande
Tusen tack för din noggranna och gedigna genomgång av mitt manus. Du har satt fingret på en massa saker som jag inte tänkt på, inte insett behövde förtydligas, osv. Väldigt bra upplägg dessutom.
— Hans Forsell, lektörsutlåtande
Hej Cecilia!

Jag har nu jobbat med novellen utifrån dina synpunkter och vill verkligen tacka! Att få se min text med dina ögon har hjälpt mig få syn på flera saker. Jag tänker att du kommer bli en utmärkt lektör, eller rättare sagt, det är du redan, fastän du inte avslutat din utbildning än. Du kan lita på att jag kommer vända mig till dig igen!
— Anonym, lektörsutlåtande
Hej Cecilia,
Jag måste bara börja med att skriva att hela ditt utlåtande var superbt! Precis som att en roman på bästa tänkbara sätt ska fånga läsaren, gjorde ditt utlåtande det. Varenda rad fångade mig och kändes lika ärligt utförda som med ett stort hjärta. Dina råd och analyser var mycket skarpsynta, tydliga och koncisa. På samma gång också lätta att arbeta efter. Materialet gav mig en omedelbar energiboost för att bums vilja gå igång och jobba med det igen (för ärligt talat har jag varit riktigt trött på det). Att du varvade med konstruktiva komplimanger fungerade inte enbart som egoförhöjare, utan blev en del av helheten som gjorde mig både imponerad och glad. Kommentarerna i manus var av samma distinkta karaktär. Bravo!
— Jonas Ahlqvist, efter lektörsutlåtande under lektörsutbildningen
 
diplomerad_logo_180.png
 

OM MIG

Jag heter Cecilia Fredriksson och jag är diplomerad lektör samt författare och utbildad socionom. Till mina akademiska meriter hör även ett flertal litteraturvetenskapliga kurser (se mer nedan).

Jag började min yrkesbana med cirka fem år som säljare och inköpare i en oberoende bokhandel. Sedan dess har jag gått en hel del olika utbildningar och yrkesmässigt hamnade jag sedan inom socialt arbete. Där arbetade jag inom ett flertal olika områden och nivåer som socialsekreterare, konsult, koordinator och teamledare.

Nu driver jag i stället mitt företag Manusdiagnos där jag erbjuder tjänster som lektör, manusutvecklare, utbildare och författare. Jag driver också förlaget Makaber Publishing. Under sommaren 2019 var jag också en av de diplomerade lektörer som gav textrespons till kursdeltagarna i “Sommarskolan: skriv en roman på tio veckor” och under hösten 2019 arbetar jag med urvalet i tidningen Skrivas stora novelltävling.

Vid sidan av detta ägnar jag mig också åt mitt skrivande (främst fakta och thrillers). Både läsande och skrivande har alltid varit en stor del av den jag är och jag tuggar i mig det mesta, allt från romance, chic-lit och feelgood till makaber skräck, Lovecraft-inspirerade Cthulhu-monster och psykologiska thrillers. Sci-fi och grafiska romaner har också en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Jag läser även gärna facklitteratur och forskningsrapporter inom olika ämnen.

Under hösten 2019 kom min debutbok Vampyrist ut på Hoi förlag som pocket och ljudbok.

Utbildning:

Lektörsutbildning via Litterära konsulter (diplomerad lektör, examen april 2019)

Kandidatexamen i socialt arbete, socionom. 210 hp (Mälardalens högskola)

Svenska språket, 30 hp (Mittuniversitetet)

Fantasylitteratur, 7,5 hp (Linnéuniversitetet)

Litteraturvetenskap med inriktning skräck, 7,5 hp (Jönköping universitet)

Litteraturvetenskap med inriktning romance, 7,5 hp (Linnéuniversitetet)

Litteraturvetenskap med inriktning nordisk kriminallitteratur, 7.5 hp (Mälardalens högskola)

Litteraturvetenskap GR (A), Kreativt skrivande, 30 hp (Mittuniversitetet)

Ledarskapsutbildning (kreativt/innovativt ledarskap)

Psykologi med inriktning arbetspsykologi och kognitionspsykologi, 30 hp (Blekinge tekniska högskola)

Filmvetenskap med inriktning på Ingmar Bergmans verk, 7,5 hp (Uppsala universitet)

Vetenskapshistoria, 7,5 hp (Umeå universitet)

Botanik, 10 hp (Uppsala universitet)

MI-utbildning (motiverande samtal)

Kontakta mig gärna på info@manusdiagnos.se

 

KONTAKTA MIG

 

Klicka på knappen “Kontaktformulär” för att få upp kontaktformuläret:

Följ mig gärna på Instagram:

 

KURSER

I självstudiekursen SKRIV EN ROMAN PÅ 10 VECKOR får du skrivuppgifter varje dag i 70 dagar.   Vill du satsa på att skriva lite varje dag, kanske påbörja ett manus eller fördjupa ett romanprojekt? Då är det här kursen för dig. Här får du dagligen skrivuppgifter som hjälper dig att skapa struktur, både i din roman och i själva skrivprocessen, och verktygen för att lyckas skriva din roman på 10 veckor.   Pris: 1490 kr.

I självstudiekursen SKRIV EN ROMAN PÅ 10 VECKOR får du skrivuppgifter varje dag i 70 dagar.

Vill du satsa på att skriva lite varje dag, kanske påbörja ett manus eller fördjupa ett romanprojekt? Då är det här kursen för dig. Här får du dagligen skrivuppgifter som hjälper dig att skapa struktur, både i din roman och i själva skrivprocessen, och verktygen för att lyckas skriva din roman på 10 veckor.

Pris: 1490 kr.


Foto:  Katarina Persson    Kommande kurs.   Är intresserad av att testa på en gratisversion av min kommande webbkurs?  Läs mer här!

Foto: Katarina Persson

Kommande kurs.

Är intresserad av att testa på en gratisversion av min kommande webbkurs? Läs mer här!

 

BÖCKER/BOOKS

Utgiven som e-bok på mitt förlag Makaber Publishing. Under 2019 kommer Vampyrist ges ut i pocket och som ljudbok av Hoi Förlag!

Utgiven som e-bok på mitt förlag Makaber Publishing. Under 2019 kommer Vampyrist ges ut i pocket och som ljudbok av Hoi Förlag!

Den engelska översättningen av Vampyrist är utgiven på mitt förlag Makaber Publishing och finns tillgänglig som e-bok och paperback, främst via Amazon.

Den engelska översättningen av Vampyrist är utgiven på mitt förlag Makaber Publishing och finns tillgänglig som e-bok och paperback, främst via Amazon.

Fascinerande, intressant & välskriven!
— Jennies Boklista, bokblogg
Boken är väldigt intressant, speciellt om man som jag redan innan är fascinerad av vampyrer! Den tar sakligt upp en mängd olika saker kring vampyrister, nutida människor som anser sig vara vampyrer, olika religiösa samfund (och sekter) för vampyrer, historia och till och med brott som på något sätt är sammankopplat med vampyrism! En riktigt intressant, informativ och spännande bok!
— Idas Böcker, bokblogg 
En skickligt skriven bok som ställer begreppet vampyr på enda och förtydligar ett annat; vampyrist. Boken är välskriven och innehåller en del omvälvande fakta och inte minst sagt Väldigt obehaglig sådan!
— My Loved Books, bokblogg